İL İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM KURULU/ İİMEK


          İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları ne yapar?
          İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları (İİMEK), il düzeyinde; istihdam ve mesleki
         eğitim politikalarının oluşturulmasını, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği
         önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam
         etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesine
         yönelik çalışmaları yürütür.

Kurul kimlerden oluşur?

Kurul; Valinin başkanlığında, Belediye Başkanı, büyükşehir belediyesi bulunan illerde Büyükşehir Belediye Başkanı veya Genel Sekreteri ya da Genel Sekreter Yardımcısı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, İl Millî Eğitim Müdürü, İl Sanayi ve Ticaret Müdürü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü, İl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı veya Başkanları, işçi konfederasyonlarından birer temsilci, işveren konfederasyonlarından birer temsilci, Sakatlar Konfederasyonundan bir temsilci, İl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı, ilde bulunan yükseköğretim kurumlarının Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü veya Mesleki Teknik Eğitim bölümlerinden Valinin belirleyeceği bir öğretim üyesinden oluşur.

Kadın Örgütleri İİMEK üyesi olabilir mi?

2010 tarihli Kadın İstihdamının Artırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması konulu Genelge’nin 8. maddesi, “İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları çalışmalarında kadın-erkek fırsat eşitliğini gözetecek ve bu kurullara “kadın” konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından bir temsilcinin katılımı sağlanacaktır” diyerek, bu kurullara kadın örgütlerinin üyeliğinin yolunu açmıştır. 

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından alınan kararlar bağlayıcıdır. Bu noktada, İİMEK’e üye olarak katılmak, kadın istihdamına yönelik taleplerimizi gündemleştirebilmek ve bağlayıcı hale getirebilmek açısından son derece önemli görünüyor. Peki, bu kurullara katılabilmek için ne gerekiyor?

Kadın örgütlerinin Kurul’a katılma koşullarıyla ilgili herhangi bir mevzuat maddesi mevcut değil. KEİG Platformu üyelerinden bu kurullara üye olarak katılma fırsatı yakalayanların deneyimleri, Kurul’a katılmak için daha çok bizim bir talepte bulunmamızın gerekli olduğunu gösteriyor. Valilik, İŞKUR gibi kurumlarla görüşüp, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurul’una üye olma isteğimizi sözlü ve yazılı olarak bildirmemiz yapabileceklerimizden birisi.

Şu anda 12 ilde örgütlü olan KEİG Platformu üyelerinden illerindeki İİMEK’lerde bulunan örgütler şöyle: İstanbul’da Kadınlarla Dayanışma Vakfı/KADAV, Van’da Van Kadın Derneği/ VAKAD, İzmir’de Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi/BEKEV, Denizli’de girişimci Kadınların Desteklenmesi Derneği/GİKAD, Çanakkale’de El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın danışma Merkezi/ELDER KDM.

Şunlar İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.