İmece Ev İşçileri Sendikası’ndan kadınlara eylem çağrısı: Torba yasa geri çekilsin!

Kadın örgütlerine ve kadınlara çağrı;

Ev işçilerine sosyal güvence adı altında köleliği reva gören torba yasa tasarısının geri çekilmesini ve ev işçileri örgütlerinin talepleri doğrultusunda düzeltilmesini talep ediyoruz.

22 Temmuz Salı günü saat 12.30da Fındıklı’daki ÇSGB Bölge Müdürlüğü önünde gerçekleştireceğimiz basın açıklamasına katılımınızı bekliyoruz.

Torba yasadaki düzenlemelere ilişkin imza metni kadın örgütlerinin, feminist ve LGBTİ örgütlerin, kadınların ve siyasi partilerin imzasına açıktır.

Yaygınlaştırmanız ve imzalamanız ricasıyla.
İşi Yokuşa Sürme!
Ev işçileri kolay sigortalanma ve işçilikten doğan bütün haklarını istiyor!

Torba Kanun Tasarısında ev işçilerinin sosyal güvenlik haklarına ilişkin düzenlemeler “gündelikçilere emeklilik müjdesi” şeklinde medyaya servis ediliyor. Ancak komisyondan geçen bu tasarı ev işçilerinin sendikalarının görüşleri ve taleplerine başvurulmadan hazırlanmıştır. Ev işçilerinin kolay sigorta talebi karşılanıyormuş gibi sunulan yasa tasarısı ev işçilerinin sorunlarını çözme konusunda  inandırıcılıktan uzaktır.Tasarının göz boyamak için oluşturulan cilasını biraz kazıdığımızda ise ev işçilerine yönelik ayrımcılıkla ve hak gasplarıyla karşılaşıyoruz. Ev işçilerine köleliği reva gören bu tasarı başka işçilerle eşit haklara sahip olması gereken ev işçilerine açık bir şekilde ayrımcılık uygulamakta, 10 günden az çalışan ev işçilerini işçi saymamaktadır. Bakanlık ev işçilerinin taleplerini dikkate almamış, yakıcı sorunları  görmezden gelmiştir. Torba yasada maddelerin basına yansıyan şekilde geçmesi ev işçilerin işçilere tanınan tüm haklardan yararlanma, güvenceli-güvenli iş ortamı sağlanması, mesleki standartların belirlenmesi ve kolay sigortalılık hakkının tanınması sorunlarının hiçbirini çözmemektedir. Tasarı, başta gündelikçi ev işçileri olmak üzere ev işçilerine işçilikten doğan haklarını vermemektedir. Bu haliyle ev işçilerinin hukuki statüsüne hiçbir yenilik getirmediği gibi, büyük hak kayıplarına yol açacak, durumumuzu olduğundan daha da geriletecek düzenlemeler içermektedir.

Yasa tasarısında yer alan 10 günden az çalışan – 10 günden fazla çalışan ayrımından vazgeçilmelidir. Sigorta hakkımız çalıştığımız gün sayısına bakılmaksızın güvence altına alınmalıdır. Bütün ev hizmetlerinde çalışanların işçi oldukları kabul edilmelidir. Sağlık hakkı ve emeklilik hakkı tüm işçilerle birlikte ev işçilerinin de hakkıdır ve ev işçileri bu haklardan mahrum bırakılamaz; ev işçilerine dayatılan isteğe bağlı sigortalılık uygulamasından vazgeçilmelidir. Tasarı yasalaşırsa ev işçilerinin karşı karşıya kaldıkları iş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda işverenlerin sorumluluğu ortadan kaldırılacaktır; bu ev işçilerini toz bezi gibi kullanıp işe yaramaz hale geldiğinde kenara atmak demektir. Ev işçilerine güvenli ve güvenceli bir çalışma ortamı sağlanması yasalarla güvence altına alınmalıdır. Şimdiye kadar  uzun yıllar  sigortasız çalıştırılmış olan  ev işçilerinin  geçmişe dönük iş tespitleri ve sigorta kayıtları için de çözüm getirilmelidir; her biri emeklilik yaşına gelmiş olan  ev işçilerinin emeklilik hakları koşulsuz sağlanmalıdır. Ev işçilerinin geçmiş çalışma süreleri görmezlikten gelinmemeli, on yıllardır süren kayıtsızlığın üstü örtülmemelidir. Yasaların uygulanamaz olmasından ve denetim yapılmamasından  kaynaklanan  eksikliklerin bedeli ev işçilerine ödetilemez. Ev işçilerinin sigortalanması sorunu hiçbir kritere bağlı olmaksızın bizzat devlet teşviki ile yapılmak zorundadır. En az 5 yıl süreyle sigorta primleri genel bütçeden karşılanmalı ve ev işçileri tüm sigorta kolları kapsamında sigortalı sayılmalıdır. Sigortalanma işlemleri, işçilikten doğan haklar korunarak  kolaylaştırılmalıdır. Ev işçilerinin kolay sigortalanması için ciddi adımlar atılmalı, kupon sisteminin getirdiği kolaylık içeriğe de yansımalıdır. Ev işçilerinin tüm sigortalılık ve işçilik haklarından yararlanacağı bir güvence sağlanmalı ve ev işvereni tarafından ev işçisine verilecek ücret karşılığı olan kuponda tüm sigorta primleri yüklenmiş olmalı, primler en az 5 yıl genel bütçeden karşılanmalıdır.

Biz kadın örgütleri olarak ev işçilerine kölelik düzenlemesi olan ve tüm ev işçilerine köleliği reva gören bu yasa tasarısının geri çekilmesini ve ev işçileri örgütlerinin talepleri doğrultusunda düzeltilmesini talep ediyoruz.

İletişim için:

Saniye Evren: 05078628037
imeceeviscilerisendikasi@gmail.com

Şunlar İlginizi Çekebilir...