Yerel Yönetimler ve Erken Çocukluk Bakım ve Eğitim Hizmetleri

KEİG Platformu tarafından düzenlenen Yerel Yönetimler ve Erken
Çocukluk Bakım ve Eğitim Hizmetleri
isimli toplantı, 10 Ocak’ta
Ankara’da kadın örgütlerinden, kamu kurumlarından ve sivil toplum
örgütlerinden katılımcılarla gerçekleştirildi.


Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi’nde
düzenlenen toplantı, yaklaşık 50 kişinin katılımıyla 3 saat kadar sürdü.
KEİG Platformu üyesi İdil Soyseçkin Türkiye’de çocuk bakım ve eğitim hizmetlerinin durumu ve kadın istihdamı açısından bu hizmetlerin önemine değinen bir sunum yaptı. Ardından Özgün Akduran, kreşlerin bir sosyal hak olarak sağlanması açısından merkezi ve yerel bütçenin kullanımına değinen bir sunum yaptı. Nihal Şirin Pınarcıoğlu ise KEİG Platformu’nun kreş çalışmalarına dair aktarım yaparak, KEİG’in de üyesi olduğu Kreş Haktır Platformu’nun kurulmasına ve taleplerine ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.

Sunumların ardından KEİG üyesi Gülnur Elçik’in moderatörlüğünde konuya dair tartışma bölümüne geçildi, katılımcılardan bu konuyla ilgili çalışmalarına ve kurumlarında kreş bulunup bulunmadığına dair aktarımda bulunması istendi. Çalışma Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi, AB Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Çankaya Belediyesi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, AB Delagasyonu gibi kurum ve kuruluşlardan; KESK, Eğitim-sen, Türk-iş gibi sendikalardan, UNICEFF, TEPAV, Uçan Süpürge, Kadın Dayanışma Vakfı gibi sivil toplum örgütü ve kadın örgütlerinden katılımcılar ile KEİG Platformu üyesi kadın örgütlerinden kadınların etkin şekilde katıldığı tartışmalarda kreşin önemine, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından çocuk bakım yükümlülğünün eşit paylaşılması gerektiğine değinildi.

UNİCEF temsilcisi kreş modellerine dair yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgilendirme yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsilcisi çocuk bakımı sorunu açısından kadınların esnek çalışabileceğine değinirken, Bakanlıktan bir diğer temsilci ise ÇSGB bünyesine bulunan kreşin bodrum katta ve penceresiz olduğunu, kendi çocuğunu bu kreşe göndermediğini ifade etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temsilcisi “iş-aile yaşamının uyumlaştırılması” ile ilgili çalışmalara değinirken toplantıdaki kadınlar esnek çalışmanın neden sadece kadınlar için düşünüldüğünü sorarak eşit sorumluluktan söz ediliyorsa bu modelin erkekler için de düşünülebileceğini vurguladı.

Aynı zamanda Kreş Haktır Platformu üyesi olan KESK’in Kadın Sekreteri Canan Çalağan, bağlı bulunan sendikalarda kreş talebinin kadın ve erkek tüm çalışanlar tarafından benimsenmesi için eylemlilikler yaptıklarını, toplu iş sözleşmelerine kreş maddesini koyduklarını aktardı. TEPAV temsilcisi, hükümetin kadını aile üzerinden tanımlayan anlayışına değinerek kreş de dahil tüm politikaların bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti ve kreşlerin torunlarına bakmak zorunda olan kadınlar için de özgürleştirici olacağını vurguladı.

Toplantıda ayrıca, KEİG üyesi örgütlerden kadınlar yerel seçim çalışmalarına kreş taleplerini de dahil ettiklerine dair aktarımda bulunarak, adaylara kreş hakkında taahhütname imzalatma hedefleri olduğunu aktardı. Kadınlar ayrıca, kreşe dair çalışmalarının devam edeceğini ve diğer kurumlarla iletişim içinde olmak istediklerini ifade ederek toplantıyı sonlandırdı.

Şunlar İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.