Özel sektörde çalışan LGBTİ’lerin sadece yüzde 22’si kimliğini açıklıyor

xlgbti_kaos_arst._ec6591c

Kaos GL, “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ’lerin Durumu”nu
araştırdı. Araştırma için Türkiye’de özel bir şirkette çalışan 151 kişi
ile konuşuldu.

 

Türkiye’de özel sektörde çalışan LGBTİ’lerin sadece yüzde 22’si işyerinde açık.

Kaos GL, “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ’lerin Durumu”nu araştırdı. Araştırma için Türkiye’de özel bir şirkette çalışan 151 kişi ile konuşuldu.

Araştırma sonuçları, mevcut durumun sadece LGBTİ çalışanlara yönelik doğrudan veya dolaylı, açık veya örtülü ayrımcılıklara yol açmadığını, aynı zamanda çalışanların ve işyerlerinin gerçek performanslarının ortaya çıkmasını engellediğini, işyeri barışını olumsuz etkilediğini ve işyeri verimliliğini düşürdüğünü gösteriyor.

%25 işçi, %3 üst düzey yönetici

Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 25’i işçi ve hizmet personeli olarak çalışırken, sadece yüzde 3,3’ü üst düzey yönetici, yüzde 21’i ise orta düzey yönetici pozisyonunda.

İşyerinde kimliği açık olanların oranı yüzde 22. Yüzde 39’u kısmen açık olduğunu, yüzde 39’u ise tamamen kapalı olduğunu söyledi.

Bazı sektörlerde LGBTİler “popüler”

Araştırmaya göre, ayrımcılık daha çok iş görüşmeleri sırasında yaşanıyor. LGBTİ çalışanların bazıları, cinsel yönelimlerinin veya cinsiyet kimliklerinin işe alınmama nedeni olabileceğini düşünerek gizleme gereği duyduklarını ifade ediyor.

Diğer taraftan LGBTİ çalışanların “popüler” olduğu sektörler olduğu, bunun duruma göre “LGBTİ çalışanlara destek” olduğu kadar, “sembolik ayrımcılık” ya da cinsel yönelim-cinsiyet kimliğinin istismarı olarak da değerlendirilebileceği belirtiliyor.

Mağazacılık ve görsel işler söz konusu olunca ‘maalesef’ cinsel yönelimim bir avantaja dönüşüyor işe alım sürecinde. Ancak çalışma ortamında aynı olumlama pek de görülmüyor.” (gey bir mağazacılık uzmanı)

“Tasarımcı hele de tekstilde tasarımcı olduğunuzda bazen aranan bir özellik bile oluyor… Bir tür klişe.” (gey bir tasarımcı)

İş verimini ve tüm hayatı etkiliyor

LGBTİ çalışanlar, işyerinde kimliklerini saklamanın ne anlama geldiğini şöyle anlatıyor:

“Heteroseksüel insanlar gibi ben de partnerimle tartışabiliyorum. Bu durumda onlar birbirini teselli edebiliyorken ben kimseyle paylaşamadığım için günüm cehennem oluyor.” (gey bir fabrika işçisi)

“Kimi zaman yaşadığım stres performansımı ister istemez etkiliyor tabii. Herhangi bir saldırı olmasından ziyade, homofobik çalışanların öğrenmeleri durumda arkamdan aşağılayıcı ifadeler kullanacaklarını bilmek beni strese sokuyor.” (gey bir bilişim sektörü personeli)

“Elbette etkiliyor. Elemanlar ‘hanım, kız’ diye veya kimlik ismimle seslendiği zaman 3-5 saniye içinde kafamdan milyon tane düşünce geçiyor. Aynı zamanda işe odaklanmaya çalışıyorum. Bu tarz şeyler motivasyonumu etkiliyor fakat bunu olabildiğince engellemeye çalışıyorum. Değişim yaşayana kadar idare etmeliyim.” (trans erkek bir gıda sektörü işçisi)

“İşimi severek yapamıyorum ve yarın gittiğimde yine aynı bakışlar, ezilmeler olacak üzüntüsünü yaşıyorum.” (lezbiyen bir gıda sektörü işçisi)

Araştırmanın ikinci bölümünde İşverenler, Yöneticiler ve İnsan Kaynakları Uzmanları Açısından Özel Sektörde LGBTİ Çalışanların Durumu, üçüncü bölümde ise ABD ve Almanya Menşeli Firmalardan LGBTİ Çalışanların Haklarına Dair Yaklaşımlar inceleniyor.

Araştırmanın tam metni için tıklayın.

* Bu haber 22 Aralık 2015 tarihinde bianet‘de yayımlanmıştır.

Şunlar İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.