Ferhunde Özbay’ı kaybettik

Feminist akademisyen Ferhunde Özbay’ı kaybettik. KEİG Platformu’nun
kuruluşunda ve çalışmalarında büyük katkısı olan sevgili Ferhunde’mizi
hep gülen yüzü, yüreklendirici sözleri ve yaptığı değerli çalışmalarla
hatırlayacağız.

Yakınlarına, dostlarına, öğrencilerine başsağlığı diliyoruz.


Prof. Dr. Ferhunde Özbay 71 yaşında hayata veda etti. Özbay, geçtiğimiz günlerde kalp by-pass’ı geçirmişti.

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Özbay, nüfus bilimleri, göç, aile, ev içi emek, sosyal tarih gibi konularda çalışıyor, feminist çalışmalara katkıda bulunuyordu.

1944’te Ankara’da doğdu. Çocukluğu Ankara’da geçti. Özbay, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etüdleri Enstitüsü’nde birlikte çalıştığı hocası Prof. Dr. Nusret H. Fişek’in 1992’deki ölümünün ardından şöyle yazmıştı:

“Bilimde yaşa ve titre göre hiyerarşi olmaması gerektiğini, özgür bir düşünme ve tartışma ortamının ne kadar geliştirici olduğunu öğrendim. Gençlere özgüven vermenin başka bir yolunun olmadığını öğrendim. Şimdi bu öğrendiklerimi öğrencilerime aktarmaya çalışıyorum ve yaşım ilerledikçe genç kuşaklarla tartışmanın bana da ne kadar yararlı olduğunu görüyorum.”

9 Nisan, Perşembe Özbay’ın anısına Boğaziçi Üniversitesi’nde saat 10.30’da Özgür Arnas Salonu’nda (Kırmızı Salon) bir toplantı düzenlenecek.

Özbay’ın cenazesi 9 Nisan’da Teşvikiye Camii’nden öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Cenazeye katılacaklar için yarın saat 12:00’de Yeşil Kulübe önünden araç hareket edecek.

* Biyografisi bianet‘ten alınmıştır.

Şunlar İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.